Корисні посилання







Вхід на сайт



Забули свій пароль? / Зареєструватися

Опитування

Чи подобається Вам навчатись у Володимир-Волинському ВПУ
 
Пізнавально-розважальна гра "Розумники-розумниці"

Сценарій

пізнавально-розважальної гри

"Розумники-розумниці" (гра олімпіада)

Мета гри: розвивати загальну культуру учнів, їх логічне мислення і ерудицію, культуру спілкування.

На дошці девіз гри: "Продавець – обличчя магазину".

Для оцінки гри призначається журі в складі викладачів спецпредметів, майстрів виробничого навчання.

Ведучий гри – викладач. Допомагають йому помічники – асистенти. Вони контролюють правильність виконання умов конкурсів, вручають ордени "Розумників".

В грі приймає участь група учнів першого курсу, спеціальність – продавці. З них утворюється команда "олімпійців" та "теоретиків". Це учні, які мають кращі знання , найбільш ерудовані. За кожну правильну відповідь учень отримує орден "Розумника". Кожен учень, що одержить 6 орденів, буде мати оцінку "10" балів з предмету "Товарознавство продовольчих товарів"

Перед кожним з них (їх є троє), доріжки: "зелена", "жовта", "червона".

На зеленій можна помилитися 2 рази, на жовтій – 1 раз, на червоній – ні разу.

Ведучий

Дорогі друзі!

Розпочинаємо пізнавально-розважальну гру "Розумники-розумниці". Сподіваюсь, що наша сьогоднішня гра дасть нам змогу приємно, але і не без користі, відпочити, показати свою ерудицію, повчить нас дружньому спілкуванню в обстановці гри і змагання.

(ведучий знайомить учасників гри з умовами проведення олімпіади)

Ведучий

Отже, перший конкурс – розумника.

  1. Що таке асортимент товарів?
  2. Дайте визначення якості товарів?
  3. Дайте визначення стандартизації  товарів?
  4. Як визначається біологічна цінність продукту7
  5. Дайте визначення, екологічно чистого продукту?
  6. Як визначається органолептична цінність продукту?
  7. З яких неорганічних речовин складаються харчові продукти?
  8. Які мінеральні елементи входять до складу харчових товарів?
  9. Які ви знаєте категорії стандартів на продовольчі товари?

10. Дати визначення штрих-коду?


Закінчився наш конкурс – розумника, дякуємо всім за участь. Наступний конкурс відбірковий, він виявляє учасників гри - "Олімпійців", які обирають доріжки за бажанням. Так як товарознавство – це наука про споживчі властивості товарів, їх асортимент, то наш конкурс присвячений асортименту продовольчих товарів.


Питання до команди:

  1. Назвіть булочний виріб, який готують з 4 або 6 переплетених джгутів тіста (хала).
  2. Назвіть кондитерські вироби, що виготовлені на цукровій основі з різними наповнювачами (цукерки).
  3. З яких молочних продуктів виготовляють сметану?

Доріжки обрано.


Перший тур


Перше питання

  1. "Зелена доріжка"
  • Назвіть десертні овочі?

(ревінь, спаржа, артишок)

  1. "Жовта доріжка"
  • Назвіть коренеплідні овочі?

(буряки. Морква, ріпа, редька)

  1. "Червона доріжка"
  • Назвіть томатні овочі?

(помідори, баклажани, перець)


Друге питання

  1. "Зелена доріжка"
  • Які крупи виробляють з пшениці?

(пшеничні і манні)

  1. "Жовта доріжка"
  • Які крупи виробляють з проса?

(пшоно)

2."Червона доріжка"

  • Які крупи виробляють з ячменю?

(перлові і ячні)

Третє питання

  1. "Зелена доріжка"
  • Назвіть кисломолочний напій кобилячого або знежиреного коров'ячого молока? (кумис)

3. "Жовта доріжка"

  • Назвіть кисломолочний напій з підвищеним вмістом сухих знежирених речовин молока? (йогурт)
  1. "Червона доріжка"
  • Назвіть кисломолочний освіжаючий напій? (кефір)

Другий тур

(для двох доріжок)

(на виявлення абсолютного переможця)

Питання:

  1. Назвіть ракоподібні "продукти моря"? (раки, креветки, лангусти, краби, омари)
  2. Назвіть голкошкірі "продукти" моря? (трепанги (морські огірки).

Підводяться підсумки, слово надається журі. Між турами проводиться музичний конкурс "Впізнай мелодію".

Наш наступний конкурс пропонується теоретикам, він має назву "П'ятий зайвий".

Умови конкурсу: пропонується ряд понять. Один з них логічно випадає з цього ряду. Теоретики повинні знайти "зайве" слово і пояснити чому зайве саме воно.

  1. Язик, печінка, мозок, нирки, серце, вим'я, легені, сардельки, голови свинячі, яловичі (сардельки – група ковбасні вироби, інші - м'ясні субпродукти)
  2. Печиво, пряники, цукерки, крекери, вафлі, торти, тістечка (цукерки – група цукерки, решта – борошняні кондитерські вироби)
  3. Сливи, груші, черешні, абрикоси, персики (груші – насіннячкові плоди, решта – кісточкові)

Нагадаємо "теоретикам" умови гри: 6 орденів "Розумників" – це оцінка "10" з "Товарознавства продовольчих товарів".

Питання до теоретиків:

  1. З якого зерна не виготовляють крупи? (жита)
  2. З якого зерна виготовляють перлові крупи? (з ячменю)
  3. Де виготовляють манні крупи? (при сортових помелах зерна пшениці в борошно)
  4. З якого борошна виготовлені макаронні вироби, якщо вони неміцні, утворюють багато ламу і крихт? (з хлібопекарського)
  5. Слово "сайка" запозичене з естонської мови. Що воно означає? (білий хліб)
  6. Як називають найменші за розмірами бубличні вироби (сушки)
  7. Назвіть вироби з черствого хліба або сухарних плит, виготовлені за відповідними рецептами і технологічними режимами (сухарі)
  8. Назвіть сушений виноград, який отримують із безнасінневих сортів винограду? (кишмиш)
  9. Назвіть сушені половинки абрикосів? (курага)

10. Назвіть сушені абрикоси цілі з кісточкою? (урюк)

11. Які овочі не заморожують? (салат, редиска)

12. Який вид натурального меду є одним з кращих? (липовий мед)

Слово журі:

Журі підводить підсумки конкурсу.

Наступний, останній конкурс, пропонується болільникам

Питання

  1. Назвіть кондитерський фруктово-ягідний желеподібний виріб? (мармелад)
  2. Як називаються зварені в цукровому сиропі фрукти, ягоди, підсушені, обсипані цукром – тістом або глазуровані? (цукати)
  3. Назвіть кондитерські вироби дрібного розміру, не загорнуті, виготовлені з карамельної маси? (монпансьє льодяникове)
  4. Назвіть кондитерський виріб шарово-волокнистої структури? (халва)
  5. Назвіть вид бомбажу, який виникає при недостатній стерилізації? (мікробіологічний)

Журі ще раз підводить результати конкурсу.

Нагородження переможців конкурсу.

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

На даний момент 68 гостей і 1 користувач на сайті